perjantai 7. helmikuuta 2014

Arkkitehtisuunnittelutyöpajassa testattiin monitoimitaloa ja päätettiin jatkotoimista

Maunulan demokratihankkeen järjestämään toiseen arkkitehtuurityöpajaan saapui täysi salillinen väkeä, noin 50 henkeä, mukanaan 3 arkkitehtiä ja 7 virkamiestä eri hallintokunnista. Arkkitehti Mikko Summanen K2S:stä esitteli uusimmat suunnitelmat, joita syksyst asti oltiin tehty. Asukkaat kyselivät innokkaasti sisäänkäynneistä ja puistoalueista sekä kahvilasta, jollaista alueella ovasti kaivataan.

Todettiin, että puistoalueen suunnitelma monitoimitalon edustalta aina leikkipuistoon asti on tärkeä saada tehdyksi niin, että toteutuu talon valmistumiseen mennessä. Miten monitoimitalossa turvataan, hiljaiset ja rauhalliset tilat, kun erilaisia käyttäjiä ja käyttötarkoituksia on paljon saman katon alla? Voiko talon katolle laittaa paneelit aurinkoenergian tuottamiseksi? Olisi hienoa saada talo korkeimpaan energialuokkaan!

Kahvilatoiminnan saaminen monitoimitaloon. Löytyykö yrittäjää tai muuta toimijaa, talon tilasuunnitelmat tarjoavat mahdollisuuden kahviolle? Saadaanko kahvilaan tarvittavan hyvät tilat. Alueen yhdistyksissä jo kiinnostusta kahvilatoimintaan. Pop-up-kahvilatoiminnasta on puhuttu suunnittelussa keväästä 2013 alkaen. Siitä voisi aloittaa vuonna 2016, mutta olisi hyvä varautua myös ammattimaisempaan kahvilaan, etenkin jos S-markettiin ei sellaista ole tulossa.

Työpajaosuus
Seuraavaksi jakaannuttiin neljään ryhmään: lapset, nuoret-opiskelijat, aikuiset, vanhukset. Näissä testattiin tilaa. Tunnin ajan pohdittiin miten tilassa ollaan ja miten sitä käytetään. Mitä pitäisi vielä huomioida, mikä ei toimi? Millainen talo olisi tai tulisi olla käyttäjien kannalta? Asukkaiden vetämiin työpajoihin osallistuivat kirjaston ja nuorisotoimen virkamiehet ja arkkitehdit. Työvälineinä olivat arkkitehtitoimiston tulostamat pohjapiirrokset, joita testattiin mentiin legoukkeleilla.

Esimerkiksi seuraavaa:

- Monitoimisaliin siirrettävät / esiin vedettävät naulakot esitysten ajaksi, että yleisön tilaa vievät talvivaatteet mahtuvat- narikka liian pieni suurelle yleisölle - Lukollisten kaappien tarve
- Infotaulut sisäänkäyntien ulkopuolelle S-market / bussipysäkki, Pääsisäänkäynti, Metsäpurontie, sekä etenkin kirjaston kaupanpuoleisen sisäänkäynnin lähelle. Kosketusnäytöt sisätiloihin, aulaan ja kirjastoon. HSL:n aikataulunäyttö aulaan.

- Ulos ja/ tai sisään iso screeni, jolla voi katsoa yhdessä kisoja, konsertteja tms.
- Mihin voi järjestää lipunmyynnin tilaisuuksiin, jos sitä tarvitaan? Info-tiskille?
- Tiedonkulku, sisäpuhelimet, Kuulutukset? Vapaat tilat käyttöön varausjärjestelmällä, netissäkin.
- Kulkuavaimet, ovien avaus
- Sohvat, lepotilat, taukotilat kävijöille rauhassa olemiseen, 3. kerroksen pieni tila. Esim. mitä tehdään, jos asiakas huonovointinen ja tarvitsee lepotilan?
- Mistä tietään talossa hiljaiset alueet, miten erottuvat muista? Selvitetään irtosermien tarve.
- Pistorasiat lataukseen auloihin & langaton lataus?
- Allergiaystävälliset, homehtumattomat materiaalit
- Riittävästi tilaa liikkua myös rollaattoreille tai lastenvaunuille
- Luiska lastenvaunuille? Vai nopea hissi ja opastus ulkokautta kiertämiseen.
- Akustiikka kahvilassa, auloissa, huonokuuloisetkin kuulevat, melu ja häly minimoidaan
- Tupakkapaikat?



Jatkotoimia yhteenvetokeskustelusta 
Yhteenvetokeskustelussa käytiin läpi eri tilanteita, uudistuksia ja ongelmiakin. Todettiin Suunnittelualue kattaa vain tontin. Aiemmissa suunnittelukokouksissa on lisäksi heitetty ideaa siitä, että leikkipuistosta monitoimitalon puistoon ulottuvan alueen suunnitteluun haettaisiin rahoitusta lähiörahastosta. Tässä vaiheessa puistosuunnitelmasta pitäisi ottaa Maunulan demokratiahankeen otettava yhteys rakennusviraston puisto-osastoon ja päättäjiin. Yrjö Hakanen vei eteenpäin päättäjille ja maanantaina kaupunginhallitus totesi, että tämä sidottaisiin ympärillä olevaan puistoon olemassaolevilla kaupungin resursseilla.
 
Suunnittelun ja käytön helpottamiseksi olisi hyvä, että talolla olisi jo ennen rakentamisen alkamista nimi. Päätettiin, että demokratiahanke toteuttaa monitoimitalon nimestä kilpailun. Kilpailu avattiin jo seuraavalla viikolla. Nimiehdotukset kerätään 1.4. mennessä, sen jälkeen äänestetään ja tulokset annetaan lopulta kaupungille päätettäväksi. Ehdota nimeä vaikka heti demokratiahankkeen sivulla!

Yhteistyön ja tiedonkulun tarve, uusien käyttäjien kutsuminen ja ohjailu eri puolille taloa ja eri toimintojen pariin nousi vahvasti esiin. Demokratiahanke järjestää käyttäjäkuntien eli kirjaston, nuorisotoimen ja työväenopiston väen kanssa kolmannen työpajan talon toiminnan suunnittelusta syksyllä 2014. Mitä sinä tahtoisit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti