tiistai 18. marraskuuta 2014

Maunulasta vuoden uusmaalainen kaupunginosa 2015! Osallistuva suunnittelu mainittu

Uudenmaan maakuntahallitus nimesi Maunulan Vuoden uussuomalaiseksi kaupunginosaksi 2015. Päätöksessä kehutaan laajalti Maunulaa ja maunulalaisten yhteistoimintaa, yhteisrakentamisesta korjaushankkeissa aina Museoviraston tunnustukseen asuinalueesta valtakunnallisesti merkittävänä rakennetuna kulttuuriympäristönä.
Myös osallistuva suunnittelu on mainittu: "Yhtenä saavutuksena on Maunulan ostarin uudistaminen asukkaiden ja kaupungin esimerkillisellä suunnitteluyhteistyöllä." Ostarilla viitattaneen sekä pidempään ostariprosessiin että viimeaikaiseen monitoimitalon suunnitteluun osana uutta ostaria, jossa demokratiahanke on "uinut virkamiesten liiveihin".
Alueen virittäjänä esiin nostetaan 50-vuotias Maunula-seura, joka on ollut mukana ja keskeisenä toimijana osallistuvaa suunnittelua korostaneessa Maunulan demokratiahankkeessa.
Juhlistetaan titteliä yhdessä Asukastalo Saunabaarin vasta-avatussa alakerrassa 11.12.2014!


Ps. Maunulan monitoimitalon suunnittelusta kerrottiin aiemmin Ylellä Ari Tuhkasen jutussa, jossa haastatellaan hankkeen aktiivia Kale Kaivolaa ja Saara Ihamäkeä, kirjastotoimen apulaisjohtajaa. Tässä vähän tiivistettynä, linkissä pidemmin.
"Suunnitteluun mukaan pääsy on hanketta vetäneen kirjastotoimen apulaisjohtaja Saara Ihamäen mukaan aktiivisten maunulalaisten ansiota.
– Täällä on muun muassa Maunulan demokratialiike. Ja nyt on myös havaittavissa kotiseuturakkauden lisääntymistä. Se kohdistuu omaan kaupunginosaan ennemmin kuin koko Helsinkiin, summaa syitä Ihamäki."
"– Olemme todella innostuneita. Asia nousee keskusteluun viikoittain marketeissa ja kahviloissa, kertoo Kaivola."
"Myös kirjasto on tyytyväinen yhteissuunnitteluun. Apulaisjohtaja Ihamäen mukaan aluksi asukkaita aliarvioitiin, mutta sitten alettiin ottaa todesta.– Asukkaat ovat olleet myös vaativia. Sanoneet, että: "hei me halutaan olla mukana, kuunnelkaapa meitä", kertoo Ihamäki."
"Apulaisjohtaja Saara Ihamäki toivoo, että asukkaiden ottamisesta mukaan jo suunnitteluvaiheessa tulee tapa. –Kyllähän ne, jotka maksaa, omistaa nämä tilat, ja me virkamiehet ei välttämättä osata ajatella asiaa eri näkökulmasta, vaikka asukkaita olemme mekin, sanoo apulaisjohtaja Saara Ihamäki." Toivotaan näin!

maanantai 10. marraskuuta 2014

Maunulan demokratiahankkeen jouluglögit 11.12. klo 17–18 ja avoimet ovet Saunabaarin alakerrassa

Demokratiahanke on saanut kahden vuoden aikana aikaan paljon. Sillä oli tavoitteina "uida virkamiesten liiveihin" Maunulan monitoimitalon rakentamishankeen suunnittelussa ja toisaalta luoda alueelle demokratiatila, esimerkiksi asukastalo Saunabaarin toimintaa laajentamalla katutason tiloihin. Molemmat ovat edenneet ilahduttavasti. 
Tästä ei oltaisi selvitty ilman aktiivisia asukkaita, eikä ilman hyvää yhteistyötä alueen virkamiesten kanssa. Kiitokset tästä kaikille mukana olleille!

Saunabaarin alakerrassa järjestetään Avointen ovien tapahtuma torstaina 11. joulukuuta klo 13–18. Sen ohjelmassa klo 13–15 perinteiset paritanssit Saunabaarilla. Mediapajan uusissa tiloissa ovi ja nettiyhteydet avoinna. HeSyllä on Joulupuoti. Retrot esittäytyvät. Maunulan demokratiahankeella on ilo kutsua kaikki asukastalon laajentamisessa ja uuden monitoimitalon rakentamisessa  hankkeisiin osallistuneet ja osallistuvat asukkaat, suunnittelijat, virkamiehet ja muut yhteistyökumppanit klo 17–18 jouluglögille Mediapajan tiloihin. Glögin ja pienen purtavan ohessa voimme yhdessä arvioida tähänastista ja keskustella jatkosta.

Tarjoiluja varten toivomme ilmoittautumista ennalta 5.12. mennessä osoitteella epalonen[a]gmail.com
Tervetuloa!


Saunabaarin alakerrassa uudet toimijat: tilaa asukkaille!

Saunabaarin alakerran täyttivät lokakuusta alkaen uudet toimijat. Männikkötien ja Metsäpurontien kulmassa on Maunula Seuran ja Mediapajan uusi tila, Saunabaarin seniorien hallinnoima ja asukkaille uusia käyttöjä tuova musiikkia ja muuta toimintaa tila on toisessa Männikkötien puolesessa kulmassa. Suurin vuokralainen on Hesy, jolla on Maunulassa kirpputori ja tavaroiden vastaanottotilat. Työhuone Månsasissa on työtilat kuudelle itsensä työllistäjälle. Kokoushuone ylemmässä kerroksessa on asukkaiden käytössä, tilan voi varata Saunabaarista.
 Alakerran täyttäminen uloskin näkyvällä asukaslähtöisellä toiminnalla, oli Maunulan demokratiahankkeen tavoitteita pilottivuodelle 2013. Neuvotteluprosessi Helsingin kaupungin Tilakeskuksen kanssa oli hieno saavutus hankkeelta ja Maunula Seuralta. Pilotissa toivottiin myös "demokratiatilaa".
Demokratia on jatkuva prosessi. Sama pätee demokratiatiloihin. Nyt niille on saatu asukaslähtöinen perusta. Saunabaarin yläkerrassa toiminnot jatkuvat entisellään – tulijoita alakertaankin oli lopulta niin paljon, että tässä tuli todella selväksi, miten tärkeitä asukastalot helsinkiläisille ovat.
Tervetuloa Saunabaarille vanhat ja uudet käyttäjät!